6 vragen over de teek

De lente is begonnen. De temperatuur stijgt, we dragen luchtigere kleren en zijn vaker buiten. En: het aantal tekenbeten neemt toe. Daarom antwoord op de vragen die wij hierover van ouders kregen.

Het is de Week van de Teek. We zetten daarom 5 vragen en antwoorden voor je op een rij. Heb jij ook een vraag? Stel hem via onze Facebookpagina!

1. Hoe ziet een teek eruit?

Een teek lijkt op een bruinzwart, plat spinnetje. Hij is heel klein; tussen de 1 en 3 millimeter. Heeft hij je gebeten, zuigt hij zich vol met bloed. Zo wordt hij een donker bolletje.

2. Waar leven teken?

In onze regio komt de teek vooral in de duingebieden voor, maar ook in bossen, parken en tuinen en weilanden kunnen er teken zijn. Kinderen lopen risico om tijdens het buiten spelen een tekenbeet op te lopen. Teken stappen over op dieren en mensen, ze vallen in principe niet uit bomen.

3. Is een tekenbeet gevaarlijk?

Meestal is een tekenbeet gelukkig onschuldig, maar je kunt er ziek van worden. Volgens tekenradar.nl is de kans op de ziekte van Lyme, een infectieziekte, na een tekenbeet 1-3%. Verwijder je de teek binnen 24 uur op een goede manier, verklein je deze kans. Op de website van de Week van de teek lees je meer over de ziekte van Lyme.

4. Hoe voorkom ik dat mijn kind wordt gebeten?

Je verkleint de kans op een tekenbeet door het lichaam van je kind zoveel mogelijk met kleding te bedekken. Onbedekte lichaamsdelen kun je het beste insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin. Probeer verder zo min mogelijk door hoog gras, struiken of hopen bladeren te lopen. Klaar met buitenspelen? Controleer je kind dan altijd goed op teken. Ze nestelen zich graag op warme, vochtige plekken op de huid. Denk aan liezen, oksels en knieholtes. Vooral bij kinderen is het ook belangrijk om de haargrens en de plekken achter de oren na te kijken.

5. Wat moet ik doen als mijn kind toch een teek heeft?

Heeft je kind een teek, verwijder deze dan direct met een tekentang. Zo verklein je het risico op de ziekte van Lyme. Gebruik geen alcohol! Controleer of je de hele teek eruit hebt gehaald: je moet een zuigmond met aan weerszijden twee tastdelen zien. Zat de teek langer dan 24 uur in de huid of krijgt je kind uitslag of klachten? Overleg dan met je huisarts of behandeling verstandig is.

App Tekenbeet

In de gratis app Tekenbeet  van het RIVM kun je eenvoudig (ook zonder internet) hoe een teek eruit ziet en hoe je hem kunt verwijderen.

Meer informatie over teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme vind je onder meer op de website van de RIVM  of op tekenradar.nl.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.